7 tips til overnatning i shelter

7 tips til overnatning i shelter

7 tips til en god og varm nat i shelter

Der er flere ting, du kan gøre, inden du lægger sig til at sove, som mindsker risikoen for en kold nat. Ligesom der er ting, du kan gøre, hvis du alligevel kommer til at fryse i løbet af natten.

1. Vær varm, inden du lyner dig ned i soveposen

Det er din krop, der skal varme luften i soveposen op, og hundefryser du, når du kravler ned i den, kan det være svært at få varmen. Så lav lidt englehop eller løb lidt rundt, inden du går til køjs, hvis du fryser. Gør du det, har du gjort dig selv en stor tjeneste.

2. Vær mæt

Er du sulten, kommer du nemmere til at fryse i løbet af natten. Sørg derfor for at have spist godt, inden du går i seng. Har maven noget at arbejde med, er det nemmere for kroppen at holde sig varm.

3. Tis af

Det er en klassiker at ligge og vende og dreje sig i soveposen, fordi man skal tisse, men ikke kan tage sig sammen til at komme ud af fjerene og ud af teltet for at få tisset. Sørg for at få det ordnet, inden du lyner soveposen. Vågner du alligevel op og skal tisse, så er der kun ét at gøre: Få det overstået med det samme. Ellers kan du godt regne med, at det bliver en lang nat.

4. Tag et par løse uldstrømper på

Det kan være svært at få varmet kolde fødder op i soveposen, og beholder du dine stramme strømper på, hjælper de ikke nødvendigvis det store. Tag i stedet et par tørre, løstsiddende uldsokker på. De skulle klare ærterne.

5. Tag en hue på

Medmindre du har lynet dig helt ned i soveposen, kan du miste en del varme fra hovedet. Hav derfor en hue klar, du kan trække på, hvis det bliver nødvendigt. Den kan være med til at holde dig dejlig varm. Og så er det også ret hyggeligt med en nathue.

6. Vær klar til at justere i løbet af natten

Inden du lyner dig ned i soveposen, så hav noget langt uldundertøj, en fleece eller en sweater klar ved siden af dig, som du nemt kan nå og tage på, hvis du begynder at fryse. Hav også eventuelt en snack liggende, hvis du skulle blive sulten.

7. Brug det rette underlag

Meget kulde kommer fra jorden, og derfor skal du have et underlag, der kan isolere mod jordkulde og samtidig passer til sæsonen. Hvor godt et underlag isolerer, bliver målt i R-værdi; Jo højere et tal, jo mere isolerer underlaget. Et underlag, der skal kunne bruges til forår, sommer og efterår, skal gerne have en R-værdi på mellem 2 (for dem, der ikke fryser så let) og 4 (til frossenpindene).